AMSTERDAM - Marianne Thieme richtte in 2002 de Partij voor de Dieren op uit onvrede over het in haar ogen het dieronvriendelijke kabinetsbeleid van Balkenende I. Sinds de verkiezingen van 2006 zit de partij met twee zetels in de Tweede Kamer. "We kunnen zeker verdubbelen," aldus de lijsttrekster.

Op haar elfde zag Thieme (38) op Schooltelevisie beelden van de commerciële zeehondenjacht in Canada. "Daar begon voor mij de strijd voor dierenwelzijn." Haar ouders brachten Marianne en haar broer groot met oog voor dier, natuur en milieu. "Dat zit er wel ingebakken. Mijn ouders stemden zelf VVD, maar waren niet politiek actief. Inmiddels stemmen ze overigens wel op de enige echte politieke partij", lacht ze.

Volgens de partijleider heeft de PvdD een kiezerspotentieel van tien zetels. "Zeven procent van de mensen komt bij ons uit als men een stemwijzer ingevuld heeft. Ik geloof niet dat al die mensen op ons gaan stemmen maar het geeft wel aan dat ons gedachtegoed in de basis door veel mensen wordt gedeeld," zegt Thieme hoopvol.

Klimaattop

Na het mislukken van de klimaattop in Kopenhagen in december en de conferentie voor bedreigde diersoorten in Doha eind maart, is de vraag waar die hoop op gebaseerd is. "Het verbaasde me niets dat Kopenhagen en Doha niets opleverden. Als je dingen op wereldniveau probeert te veranderen krijg je alleen maar te maken met machtspelletjes en landen die elkaar niets gunnen. Als je daarin gelooft, geloof je in wereldvrede en dat is te idealistisch gedacht. Je moet het in eigen land regelen."

Geen ethiek

Onderzoek wijst uit dat onder invloed van Thieme's partij dierenwelzijn en landbouw hoger op de politieke agenda zijn komen staan. "Toch gebeurt er nog veel te weinig. De overheid verschuilt zich weer achter internationale verdragen, en Europa maar stelt nationaal geen duidelijke kaders over waar we naar toe willen. Bijvoorbeeld ten aanzien van het stimuleren van duurzame initiatieven in het bedrijfsleven. Laat het niet aan de markt over, de markt kent geen ethiek."

Thieme ziet nog steeds kansen, ook al gaan de verkiezingen met name over hoe de partijen denken Nederland door de economische crisis te kunnen loodsen. "Ik wil tijdens de campagne duidelijk maken dat alle andere partijen eigenlijk single issue partijen zijn. Ze stellen allemaal het kortetermijnbelang van de Westerse mens en z'n geld voorop. Wij willen appelleren aan het gevoel dat er echt iets fundamenteel moet veranderen."

Slavernij

De politica is al acht jaar het bepalende gezicht van de "emancipatiebeweging voor dierenwelzijn". "Ik zie grote parallellen tussen onze beweging en de beweging achter de afschaffing van de slavernij. Ook zij ondergingen het proces van genegeerd, belachelijk gemaakt en gecriminaliseerd worden, maar overwonnen uiteindelijk wel."

Thieme, die van huis uit juriste is, heeft de afgelopen jaren wel erg moeten wennen aan het leven in de politiek. Inmiddels heeft ze een dikke huid gekregen. "Er wordt op de persoon gespeeld en men probeert de partij onderuit te halen. Ik heb daar geen problemen mee, want belachelijk gemaakt worden is een stap verder dan genegeerd worden."