HOPKINTON - De hoeveelheid digitale informatie, zoals foto's, muziekbestanden en tekstdocumenten, neemt nu maar liefst 161 miljard gigabytes aan opslagruimte in beslag. Een ongrijpbare hoeveelheid, maar volgens onderzoekers van het bureau IDC komt het neer op drie keer zo veel informatie als ooit in alle boeken ter wereld is opgeschreven.

"Digitale informatie omringt ons", schrijft IDC in een dinsdag gepubliceerd rapport. Consumenten luisteren naar digitale muziek via het internet, nemen digitale foto's en mailen deze vervolgens naar vrienden of familie. Ook websites als Youtube, waar zelfgemaakte video's te zien zijn, dragen bij aan de explosieve groei van elektronische data.

Groei

De groei is er nog lang niet uit, voorspellen de onderzoekers. De komende drie jaar neemt de hoeveel digitale informatie jaarlijks met ongeveer 57 procent toe. In 2010 wordt dan 988 miljard gigabyte in beslag genomen. Ter vergelijking: de gemiddelde computer heeft tegenwoordig een harde schijf van tussen de 200 en 300 gigabyte.

Persoonlijke informatie

Persoonlijke informatie zal over enkele jaren de boventoon voeren, verwacht IDC. Steeds meer mensen maken gebruik van het internet, mobiele telefoons krijgen betere camera's en digitale muziek blijft populair, zo menen de onderzoekers.