AMSTERDAM - Aan de Rijksuniversiteit Groningen zijn 152 computers ten prooi gevallen aan hackers. Dat ontdekte de universiteit na een telefonische tip van een van de betrokken hackers, die zijn identiteit niet bekend maakte.

Volgens woordvoerder Jos Speekman gaat het om gewone Windowssystemen die door medewerkers van de universiteit worden gebruikt. De systemen waarop bijvoorbeeld de financiën en de studentenadministratie beheerd worden, zijn zwaarder beveiligd.

Keylogger

Op de getroffen systemen zou software geïnstalleerd zijn, die alle toetsaanslagen registreerde - een zogenoemde 'keylogger'. Dergelijke software kan door cybercriminelen worden gebruikt om persoonlijke informatie te stelen, zoals wachtwoorden en creditcardgegevens. De hackers zouden de computers bovendien op afstand kunnen bedienen, bijvoorbeeld om illegaal films en software aan te bieden, of spam te versturen.

Sport

Speekman heeft geen aanwijzingen dat er daadwerkelijk misbruik van de gekraakte computers is gemaakt. "Dat zou wel kunnen, maar het feit een hacker ons zelf heeft getipt, doet vermoeden dat ze niet veel kwaad in de zin hadden. Het ging waarschijnlijk meer om de sport."

De RuG gaat de computers beter beveiligen. "Universiteiten zijn vrij open organisaties, anders dan bijvoorbeeld banken of ziekenhuizen. Maar we zullen de beveiliging toch moeten verhogen, bijvoorbeeld door vaker om wachtwoorden te vragen."