AMSTERDAM - De CO2-uitstoot die websites veroorzaken, kan sinds vorige week ook gecompenseerd worden. Dat wil de site cleanbits.nl doen door bomen te laten planten.

Zo wordt de uitstoot veroorzaakt door websites, waarvan de servers stroom gebruiken, volgens Cleanbits gecompenseerd.

Wie de uitstoot van CO2 door zijn website wil compenseren, betaalt zo'n twaalf euro per jaar. Dat gaat naar de Klimaatneutraal Groep. "Die gebruikt het geld weer om bomen te planten", legt Cleanbits-oprichter Rene Post uit. Post gaat uit van gemiddelden. "Ik heb gekeken hoeveel stroom nodig is om een aantal servers draaiende te houden. Die hoeveelheid stroom deel je dan door het aantal websites dat op de servers staat."

Vijf keer zoveel

Volgens Post is er niet veel besef van het stroomverbruik in de ICT-sector. "Sinds 2000 zijn de servers een stuk sneller geworden, maar nu verbruiken ze ook vijf keer zoveel stroom. Bovendien moeten die servers gekoeld worden met airconditioning. Dat kost ook weer stroom. Dat is de reden dat internetabonnementen weer duurder worden."

Wie de uitstoot door zijn website wil compenseren, zou ook zelf naar de Klimaatneutraal Groep kunnen stappen. "Maar dan zien de bezoekers van je site niet dat je compenseert. Onze klanten krijgen ons logo op hun site, zodat het zichtbaar is dat ze compenseren."