BRUSSEL - Contactlenzen mogen gewoon op internet worden verkocht. Onderhandelaars van het Europees Parlement en de EU-landen hebben dat dinsdag afgesproken.

"Ik ben zeer tevreden", zei Europarlementslid Jules Maaten (VVD), onderhandelaar namens de liberale fractie. Het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Zweden hadden er evenals de socialistische fractie op aangedrongen dat de lenzen alleen op recept verkocht mogen worden.

"Als mensen eenmaal bij een optometrist zijn geweest, kunnen ze daarna best zelf om de goede sterkte vragen op websites", aldus Maaten. Het Europees Parlement zal het onderhandelaarsakkoord volgens Maaten op 29 maart als een formaliteit aannemen.

'Gemiste kans'

PvdA-Europarlementslid Dorette Corbey vindt het compromis over de vrije verkoop "een gemiste kans". Volgens haar is het beter dat er steeds controle is door middel van recepten. "Mensen moeten voorzichtig omgaan met hun contactlenzen", zegt de oud-verpleegkundige Corbey. Ze vindt het verder erg jammer dat er al een akkoord is voordat het Europees Parlement als geheel over het voorstel heeft gestemd.

De lenzenverkoop kwam ter discussie te staan door aanpassing van de Europese wet op Medische Hulpmiddelen. In die wet wordt nu tevens afgesproken dat de hulpmiddelen zoals slangetjes weekmakers mogen bevatten, zogeheten ftalaten. Dit is controversieel, omdat ftalaten volgens onderzoek schade kunnenn opleveren voor de volksgezondheid.

"Afspraak is nu dat de fabrikant het duidelijk aangeeft als een product de flataten bevat", aldus Maaten. Volgens hem is het een heel gering gezondheidsprobleem: "Het zijn geen dingen waar je permanent op kauwt, anders dan bijvoorbeeld kinderspeelgoed".

Hergebruik

In het akkoord zijn verder voorstellen afgewezen om hulpmiddelen vaker te hergebruiken. Nederland hergebruikt nu zelden artikelen als kronen en bruggen, maar dat is in andere EU-landen wel normaal.

Het compromis is dat de Europese Commissie over drie jaar een rapport schrijft over dit onderwerp. "Nederland kan tevreden zijn: op dit punt verandert voorlopig niets", aldus Maaten.