AMSTERDAM - De Stemwijzer registreert van alle bezoekers hun antwoorden op de stellingen en het uiteindelijke stemadvies. Dat stellen onderzoekers Wouter Teepe en Bart Jacobs van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

"Het probleem is dat de adviezen en meningen centraal worden opgeslagen," zegt Teepe. "Toch heeft de site geen privacybeleid, en ik ben bang dat de gegevens niet worden geanonimiseerd. Dat betekent dat opsporingsinstanties de informatie op grond van de Wet Invordering Persoonsgegevens kunnen opeisen."

Statistieken

Volgens Teepe is er geen technische noodzaak voor de opslag van de gegevens. De applicatie die het stemadvies geeft, werkt in de browser van de bezoeker, en hoeft dus niet met de systemen van de stemwijzer te communiceren. De gegevens worden niettemin teruggestuurd naar de server van de kieshulp, omdat Stemwijzer statistieken verzamelt over de verstrekte adviezen.

AIVD

Teepe zegt niet te weten of instanties als de AIVD al gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid om de informatie op te vragen. "Maar ik weet wél dat ze het mogen, en dat ze het interessant vinden." Volgens Teepe is het technisch heel eenvoudig om de gegevens te anonimiseren. Ook zou de Stemwijzer een privacybeleid moeten vaststellen en publiceren, meent hij.

Gedoe om niets

Volgens Jochum de Graaf van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), de initiatiefnemer van de Stemwijzer, worden de gegevens alleen gebruikt voor de statistieken, en worden ze voor onderzoeksdoeleinden geanonimiseerd verstrek aan de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen (KNAW). De Graaf betwijfelt bovendien of de informatie wel onder de Wet Bescherming Persoonsgegevens valt., omdat geen andere persoonlijke informatie wordt verzameld.

De Graaf noemt de kritiek "een heleboel gedoe om niet zo veel." Volgens hem vragen veel andere online kieshulpjes veel meer persoonlijke gegevens van hun bezoekers, zoals mobiele telefoonnummers. Hij verdenkt Teepe, die zelf ook stemadviezen verstrekt, van belangenverstrengeling.

Record

De Stemwijzer is voor de Provinciale Statenverkiezingen, woensdag, tot nu toe bijna 300 duizend keer geraadpleegd. Naar verwachting verbetert de site uiteindelijk de score van de laatste Statenverkiezingen, in 2003. Toen zochten in totaal 330 duizend mensen advies van de online kieshulp. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in november verstrekte de site bijna 4,8 miljoen adviezen.