AMSTERDAM - Via internet bestelde medicijnen zijn duurder dan dezelfde geneesmiddelen bij een gewone apotheek. Bovendien kan de levertijd flink oplopen, en ontbreekt het soms aan controle op de verstrekte medicijnen. Dat constateert de Consumentenbond in een onderzoek dat deze week verschijnt.

De bond bestelde via verschillende online apotheken 35 medicijnen, zoals maagzuurremmers of anticonceptiemiddelen. Daarvan werden 27 geleverd. In zes gevallen werd de levering geannuleerd nadat de apotheker contact had opgenomen met de huisarts, van de overige twee werd niets meer vernomen. Gemiddeld duurde het vijf dagen voordat de bestelling werd afgeleverd, maar in enkele gevallen liep de wachttijd op tot elf dagen.

Duur

Volgens de Consumentenbond is van prijsvoordeel bij medicijnenverkoop op internet in de praktijk geen sprake. De geneesmiddelen zijn weliswaar goedkoper, maar door aanvullende kosten voor verzending, online consulten of receptregels, was de internetbestelling in alle gevallen duurder dan de reguliere apotheek.

Zetpil

De bond waarschuwt dat het in sommige gevallen ontbreekt aan behoorlijke controle, bijvoorbeeld op ongewenste combinaties van medicijnen. In één geval werden pijnstillers niet in tabletvorm, maar als zetpil geleverd. De instructie op het etiket luidde "Zonder kauwen doorslikken".