AMSTERDAM - Een Amerikaanse vrouw klaagt internetbedrijf Yahoo aan wegens onrechtmatig gebruik van haar foto. Yahoo zou een foto van de vrouw gebruiken in een e-mail waarin nieuwe gebruikers worden verwelkomd.

De vrouw, Shannon Stovall, eist in totaal twintig miljoen dollar van het bedrijf. Tien miljoen voor geleden schade en nog eens tien miljoen om de kosten van haar advocaten te dekken. Dit meldt CNET News.

Privacy

Stovall ontdekte dat Yahoo haar foto gebruikte toen zij afgelopen oktober zelf een adres registreerde bij Yahoo Mail. In het verwelkomingbericht staat een foto van twee vrouwen onder de tekst: 'Hoera, je eerste e-mail!'.

Volgens de aanklacht, die ingediend is bij een rechtbank in het noorden van de staat Ohio, is de foto inmiddels verstuurd naar miljoenen mensen wereldwijd. Hierdoor zou het recht op privacy en het recht op commerciële exploitatie van haar eigen beeltenis van Stovall zijn geschaad.

Model

Volgens advocaat Mitchell Yelsky is Stovall vroeger werkzaam geweest als model. De advocaat had in november al twee brieven naar Yahoo gestuurd waarin werd gevraagd te stoppen met het versturen van de foto.

Een woordvoerder van Yahoo kon niet reageren op de beschuldigingen omdat het bedrijf geen commentaar geeft op lopende juridische processen.