NIEUWEGEIN - Dat gedoe en die stress met kerst is maar niks. Het optuigen van de kerstboom en de gezelligheid met gasten is het leukste van de kerst. Maar het verzorgen van het diner, het verplichte glimlachen bij de ontvangst van het derde paar sokken of het inpakken van kerstcadeaus zou de computer eigenlijk moeten overnemen.

Dat heeft chipfabrikant Intel door SWR/Nipo laten onderzoeken in zes Europese landen. Een digitale kerst maakt in Nederland nog de meeste kans omdat acht op de tien huishoudens een pc bezit. In Duitsland is dat een op de zes huishoudens, in Groot-Brittannië bij de helft en in Spanje, Italië en Frankrijk tussen de 40 en 50 procent.

Een kwart van de Nederlanders laat het kerstdiner het liefst door de pc regelen. De afkeer van koken verschilt per regio: in de drie grote steden is die groter dan in Utrecht of bijvoorbeeld in de noordelijke provincies. Vooral vrouwen laten zich graag dit werk uit handen nemen. In Spanje, Groot-Brittannië en in Frankrijk is de weerzin nog groter.

Inpakken van kerscadeutjes is het minst populair en ook glimlachen bij de ontvangst van sokken mag wat betreft het gros digitaal. Voor het entertainen van de gasten zijn we niet te beroerd. Maar tien van de honderd mensen laten dat liever aan de computer over.

Ook het optuigen van de kerstboom hoort erbij, de boom prikkelt de fantasie. Niet alleen de ballen of een piek glinsteren de kerstdagen door, steeds meer chocolade, kerstmannetjes, engeltjes of door kinderen gemaakte attributen sieren de boom. De Britten beschouwen ook cd's of condooms als geslaagde versiering.