AMSTERDAM - De BBC opent drie kanalen op de populaire videosite Youtube, waar nieuws en fragmenten uit BBC-programma's te zien zijn, zo meldt de Britse publieke omroep.

De eerste twee kanalen zijn vrijdag van start gegaan. Op het BBC-kanaal zijn filmpjes rond BBC-programma's te zien, zoals een korte rondleiding op de set van de nieuwe serie Roman's Empire. Het kanaal BBC Worldwide laat complete filmpjes zien, zoals korte natuurdocumentaires van David Attenborough.

Advertenties

Het tweede kanaal wordt deels bekostigd uit reclame-inkomsten. Dat is voor de Britten controversieel, omdat de publieke omroep wordt gefinancieerd van de kijk-en-luistergelden van de Britse bevolking.

Op het derde kanaal, dat later wordt geopend, is dagelijks een dertigtal nieuwsfilmpjes te zien. Ook dat kanaal wordt uit advertenties betaald, en is daarom alleen voor internetgebruikers buiten het Verenigd Koninkrijk toegankelijk.

Over de samenwerking tussen Youtube en de BBC werd al geruime tijd gespeculeerd. Eerder opende de Amerikaanse zender CBS al een eigen kanaal op de site. Dat is volgens beide partijen een groot succes.