ROTTERDAM - De Nationale Recherche heeft woensdag een aanhouding verricht in het onderzoek naar de diefstal van e-mails van misdaadjournalist Peter R. de Vries.

Dat heeft een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie donderdag verklaard.

De arrestant is Wim Dankbaar, tegen wie De Vries onlangs aangifte deed. Dankbaar behoort, evenals opiniepeiler Maurice de Hond, tot de groep die meent dat Ernest Louwes ten onrechte is veroordeeld in de Deventer moordzaak.

Kennedy

Volgens De Vries heeft Dankbaar zich toegang tot zijn mailbox verschaft toen zij vorig jaar samen in de Verenigde Staten werkten aan een tv-reportage over de moord op John F. Kennedy. De Vries meent dat Dankbaar zich stoort aan zijn opvattingen over de Deventer moordzaak: de journalist is van mening dat Louwes terecht is veroordeeld.

Inval

De politie deed op 13 februari al een inval bij Dankbaar, waarbij computerapparatuur in beslag werd genomen. De miljonair gaf kort daarna tegenover magazine Bright toe dat hij e-mails van De Vries met drie anderen gedeeld had.

Spijt

"Privé e-mails zijn privé en ik schaam mij in zijn inbox te hebben gekeken, ook al was daar slechts een druk op de Enter-toets voor nodig. Het hoort niet en het mag niet," betuigde hij tegen Bright spijt van zijn actie. "Ik wilde Peter niet in diskrediet brengen, noch zijn huwelijk vernietigen."

De e-mails vormden onder meer de basis voor een verhaal in roddelblad Privé, waarin werd beweerd dat De Vries er een buitenechtelijke relatie op na zou houden.

Vlug

Dankbaar zat donderdag nog vast. De verwachting is dat hij, na verhoor, binnen enkele dagen weer op vrije voeten komt. De Nationale Recherche deed op 13 februari een inval in zijn woning in Overveen en nam toen computerapparatuur in beslag. Tegelijkertijd deed de recherche toen een inval in het huis van Maurice de Hond.

Dankbaar wordt ook aan de tand gevoeld over mogelijke betrokkenheid bij de mailkraak van de Deventer advocaat Jan Vlug.

Klusjesman

Ook van hem werden e-mails gestolen. De recherche arresteerde in die zaak een 34-jarige man uit Deventer, die inmiddels weer op vrije voeten is. Vlug is de raadsman van de zogeheten klusjesman, die in de ogen van De Hond en Dankbaar de werkelijke dader is in de Deventer moordzaak.

Code

De advocaat van Dankbaar, J. Taekema, stelt dat nog niet vaststaat of de handelingen van zijn cliënt strafbaar zijn.

Daarnaast is het volgens hem zo dat De Vries zelf de toegangscode in de laptop van Dankbaar heeft ingevoerd. Verdere verspreiding van de persoonlijke e-mails van De Vries was niet de bedoeling, licht Taekema toe.

Kritiek

De advocaat noemt het opvallend dat het Openbaar Ministerie hem geen informatie verstrekt, maar de media wel weet te vinden.

Dankbaar denkt dat dit te wijten is aan zijn kritiek op de handelwijze van justitie in de Deventer Moordzaak.