DEN HAAG - Militairen die in weblogs respectloos en beledigend zijn of geheime informatie geven, riskeren een krijgstuchtelijke straf. Defensie zal de weblogs op het internet daarop gaan controleren.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie heeft dat donderdag gezegd naar aanleiding van een bericht in NRC Handelsblad. De afgelopen tijd bleek dat Nederlandse militairen die in Uruzgan zitten, soms zeer kwetsende teksten in hun weblogs zetten.

Het gaat vaak over Afghanen met wie zij in aanraking komen. Defensie vindt het nu tijd om toch in te grijpen, onder meer omdat het de veiligheid van de troepen in gevaar kan brengen.

Soms geven de militairen operationele informatie prijs als zij schrijven over de manier van optreden of locaties van inslagen.

Gedragscode

Maar ook grievende teksten kunnen indirect gevaar opleveren, vindt Defensie. "Dat kan als die terecht komen bij de Afghanen", aldus de woordvoerder. Bovendien is schuttingtaal in strijd met de gedragscode die Defensie op dit moment invoert.

Defensie zal de weblogs niet verbieden en evenmin vooraf inzien.

Beknotten

De Haagse internetredactie van het departement zal de teksten dagelijks doornemen en per geval wegen. Het is niet bekend waar alle weblogs staan, maar Defensie gaat vooralsnog uit van twee sites. Defensie zegt kritische militairen niet te beknotten maar dingen aan te pakken die echt niet door de beugel kunnen.

TUlband

De uitspraken van soldaat Bas vindt de woordvoerder een voorbeeld daarvan. Hij schrijft onder meer dat hij "gister nog iemand in de bosjes zag poepen. Dat vinden ze hier normaal. Nou, zo'n man zou ik dus een kogel door zijn tulband willen knallen, maar in plaats daarvan moet ik controleren of hij geen bermbom naast zijn behoefte heeft gelegd."

En "vanmorgen werden we thuis uitgenodigd door een echtpaar en hun twee schapenneukertjes van 16 en 14. Jullie zullen begrijpen hoe zeer het stonk daarbinnen."