DEN HAAG - Advocaat Job Knoester gaat aangifte doen van smaad en haatzaaierij tegen het AD en Geenstijl als zij een filmpje niet van hun internetsite halen. Dat heeft Knoester donderdag desgevraagd gezegd. Op de video is te zien hoe een 25-jarige Hagenaar in elkaar zakt na een steekpartij.

De politie hield in de zaak twee verdachten aan. Knoester is de raadsman van een van hen, een 45-jarige Hagenaar. De advocaat wil ook naar de Raad voor de Journalistiek stappen. Hij vindt dat het AD en Geenstijl inbreuk hebben gepleegd op de privacy van zijn cliënt. Met een positief advies van de raad hoopt hij meer kans te maken op een schadevergoeding.

Steekpartij

De Hagenaar overleed nadat hij was neergestoken en van het dak van een schuurtje afviel. Op het filmpje, dat is gemaakt door onbekenden, is te zien hoe het slachtoffer na de steekpartij en val opstaat, enkele meters loopt en uiteindelijk nog een keer in elkaar zakt. De verdachten zijn wel op de video te zien, de steekpartij niet. Het incident vond eind januari plaats.

Schandpaal

Knoester zegt dat zijn cliënt aan de virtuele schandpaal is genageld. "Er zijn meerdere bedreigingen binnengekomen. Hij is al publiekelijk veroordeeld nog voordat het proces tegen hem moet beginnen." Volgens hem bestaan er geen journalistieke redenen om het filmpje nog langer op de website te houden.

Eerder sommeerde de advocaat van de andere, 16-jarige Haagse, verdachte het AD om het filmpje van de site te halen. Maar volgens een woordvoerster worden door deze raadsvrouw geen verdere stappen ondernomen.

Een woordvoerder van het AD liet donderdag weten dat de krant nog geen dagvaarding heeft ontvangen. "Maar wij zien deze met vertrouwen tegemoet." Het dagblad ziet vooralsnog geen reden om het filmpje van de website te halen.