BRUSSEL - De Europese Commissie vindt dat Microsoft andere bedrijven onredelijk hoge prijzen vraagt voor technieken om computers te laten samenwerken met Windows pc's en servers.

Bekijk video

Commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) vermoedt dat de Amerikaanse softwaregigant misbruik maakt van haar dominante positie in de markt van groepservers, zo meldde ze donderdag.

De Europese Commissie had Microsoft al in maart 2004 opdracht gegeven om deze en andere informatie te delen met concurrenten.

'Innovatieve technieken'

Volgens Microsoft ging het om innovatieve technieken, waarvoor het geld moest vragen. De Europese Commissie heeft nu ontdekt dat de technieken helemaal niet nieuw zijn.

Kroes geeft Microsoft vier weken de gelegenheid de prijzen te verlagen of haar te overtuigen dat ze niet onredelijk zijn. Anders wil de EU-commissaris het bedrijf een boete opleggen.

Boete

De Europese Commissie heeft het al jarenlang aan de stok met Microsoft. Zo legde Brussel in 2004 een boete op van 497 miljoen euro, omdat het de markt afschermde met haar Mediaplayer. Microsoft is tegen die boete in beroep gegaan bij het Europees Hof van Justitie in Luxemburg.

Ook over de recente introductie van Windows Vista is maandenlang gesteggeld tussen Brussel en het bedrijf.