AMSTERDAM - Ruim negen van de tien e-mails die in de maand februari werden verstuurd, waren ongewenst. Volgens spambestrijder Cleanport bestond 91 procent van alle mail uit spam, en nog eens een procent van de berichten bevat een virus.

Dat is ongeveer evenveel als in januari en december. In de laatste maand van 2006 werd met een spampercentage van ongeveer negentig procent nog een nieuw record gevestigd: rond de feestdagen wordt traditioneel een grote hoeveelheid ongewenste reclame verstuurd, vooral voor luxe artikelen, zoals (valse) horloges.

De verwachting was dat de hoeveelheid spam na december weer zou afnemen, maar die daling is uitgebleven. In het laatste weekend van februari bereikte de spamgolf zelfs een nieuw record, met 96 procent. In weekenden ligt het spampercentage meestal hoger dan doordeweeks, omdat er nauwelijks zakelijke mail verzonden wordt.

Botnet

Vrijdag waarschuwde het Australische bedrijf Marshall al voor een stortvloed aan spam. Volgens Marshall zou die golf voornamelijk veroorzaakt worden door een groot zogenoemd 'botnet' in Azië, een netwerk van gekaapte computers die op afstand door spammers worden misbruikt om hun berichten te versturen.