DEN HAAG - GroenLinks in de Tweede Kamer wil weten of het bedrijf dat exclusief software levert voor stemcomputers heeft geprobeerd de minister van Binnenlandse Zaken te chanteren.

De fractie heeft de nieuwe minister, Guusje ter Horst, woensdag om opheldering gevraagd naar aanleiding van onthullingen van de actiegroep Wij vertrouwen stemcomputers niet.

Volgens de organisatie, die eerder de onbetrouwbaarheid van stemmachines aan de kaak stelde, perste de leverancier de overheid af in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Zo zou directeur Jan Groenendaal van het Bureau voor verkiezingsuitslagen J.W. Groenendaal eind vorig jaar het ministerie van Binnenlandse Zaken onder druk hebben gezet om zijn bedrijf te kopen.

'Terrorisme'

Ook zou Groenendaal hebben geëist dat Rop Gonggrijp van de actiegroep werd geweerd uit een onafhankelijke commissie die het kiesproces moest onderzoeken. Hij zou Gonggrijps bezigheden zelfs met "terrorisme" hebben vergeleken. De actiegroep heeft documenten waaruit de afpersingspogingen zouden blijken op zijn website geplaatst.