AMSTERDAM - Een 21-jarige man uit Leerdam is dinsdag tot vijftien maanden cel veroordeeld voor het opnieuw via internet oplichten van zeker zeven mensen. De man was al eerder veroordeeld voor vergelijkbare vergrijpen.

De rechtbank in Dordrecht rekent het de man zwaar aan dat hij binnen een week nadat hij was vrijgelaten weer in de fout is gegaan.

De rechtbank acht bewezen dat de man via websites als Marktplaats en Speurders onder een valse naam Xbox'en, iPods en Playstations heeft aangeboden. Dit gebeurde tussen 25 september en 9 november vorig jaar. Nadat hij het geld op zijn rekening ontving stuurde hij 'de niet bestaande goederen' niet op, stelt de rechter. Met de oplichting zou hij ruim achthonderd euro hebben opgestreken.

Misbruik

Volgens de rechter zijn door de handelswijze van de man diverse slachtoffers financieel gedupeerd. Ook heeft de verdachte 'op grove wijze misbruik gemaakt van het vertrouwen' van consumenten op internet.

'Gehackt'

De verdachte stelt dat zijn computer is gehackt. De oplichting zou door iemand anders zijn gepleegd in naam van de verdachte. De rechter acht dit niet aannemelijk. Het gebruikte IP-adres is gekoppeld aan het woonadres van de verdachte. Ook begon de oplichting kort nadat de verdachte werd vrijgelaten en stopte toen hij werd aangehouden.