AMSTERDAM - Twee programmeurs uit New York hebben een schikking getroffen met Myspace. Het duo had geprobeerd de netwerksite voor 150 duizend dollar af te persen.

De twee, 19 en 20 jaar oud, verkochten code die gebruikt kon worden om persoonlijke gegevens van Myspacegebruikers, zoals e-mailadressen, te stelen. Mensen met een profiel op de website konden de code daarin opnemen, en konden zo zien wie hun pagina bekeken hadden. Dat is volgens de gebruikersvoorwaarden van Myspace verboden.

Myspace blokkeerde het gebruik van de software, waarop de twee programmeurs een nieuwe, "onkraakbare" versie aankondigden, en 150 duizend dollar van Myspace eisten voor 'consultancy'. De twee werden aangehouden toen ze naar Los Angeles vlogen om het geld te incasseren.

Schikking

De twee besloten een schikking met Myspace te treffen. Ze moeten een Myspace een schadevergoeding van 13.500 dollar betalen, en zijn veroordeeld tot 160 uur dienstverlening. Bovendien wordt hun computergebruik sterk aan banden gelegd: ze mogen bijvoorbeeld elk nog maar één e-mailadres gebruiken.

Door de schikking ontlopen de twee een gevangenisstraf van bijna vier jaar. Die hadden ze kunnen krijgen als ze veroordeeld waren voor poging tot afpersing en computervredebreuk.