DEN HAAG - De kiezer heeft meer vertrouwen in de stemcomputer dan in het rode potlood. Dat blijkt uit het zogenoemde Nationaal Kiezersonderzoek. Het CBS bracht dinsdag de resultaten naar buiten.

Tussen oktober en januari zijn enkele duizenden kiezers ondervraagd. Het CBS roemt de hoge deelname: tweederde van de vierduizend geselecteerde mensen deed volledig mee.

Een week voor de Statenverkiezingen blijkt het rode potlood niet populair. De kiezer vindt het stemmen per computer een betrouwbaarder manier dan andere methoden van stemmen, of het gaat om het potlood, de telefoon, internet of de post.

Ongeveer 55 procent wil stemmen per computer, slechts 13 procent prefereert het potlood, terwijl 31 procent geen mening heeft.

Potlood

In een aantal gemeenten, waaronder Amsterdam, wordt niettemin met het potlood gestemd, vanwege problemen met de stemcomputers van leverancier Sdu.

Toenmalig minister Atzo Nicolaï van Bestuurlijke Vernieuwing keurde de computers af, omdat ze te gemakkelijk af te tappen zouden zijn. Daardoor was het wettelijk beschermde stemgeheim niet te garanderen, meende Nicolaï.