AMSTERDAM - EMI heeft gesprekken met verschillende online muziekverkopers over afschaffing van kopieerbeveiliging afgebroken. Dat meldt persbureau Bloomberg.

EMI was de eerste grote platenmaatschappij die er blijk van gaf open te staan voor de verkoop van onbeveiligde muziek. De kritiek op de beveiliging, het zogenoemde Digital Rights Management (DRM), wordt steeds groter. DRM is nauwelijks effectief tegen piraterij, maar legt goedwillende gebruikers onredelijke beperkingen op, zo menen consumentenorganisaties. Beveiligde muziek is bijvoorbeeld vaak slechts op één apparaat af te spelen, zoals op Apples iPod of de Zune van Microsoft.

Steve Jobs

Apple-topman Steve Jobs riep de muziekindustrie in een veelbesproken column onlangs op om de beveiliging af te schaffen. Liedjes in Apples muziekwinkel iTunes zijn beveiligd met de DRM-variant Fair Play. Het bedrijf ligt daarom onder vuur van verschillende Europese consumentenorganisaties en overheden. Jobs liet weten graag met het systeem te willen stoppen, maar klaagde dat de muziekindustrie daar aan weigert mee te werken.

Eerder in februari werd bekend dat EMI met verschillende muziekhandelaren in gesprek was over de verkoop van DRM-vrije muziek. Het bedrijf experimenteerde al op kleine schaal met de onbeveiligde nummers van onder andere Norah Jones en Lily Allen.

Tegemoetkoming

Volgens Bloomberg heeft EMI de gesprekken echter afgebroken. EMI zou een grote financiële tegemoetkoming eisen als compensatie voor het risico van piraterij. De betrokken muziekverkopers, waaronder naar verluidt Microsoft, Myspace en Snocap, zouden niet aan die eis willen voldoen.