NIJMEGEN - Mensen hebben een sterke behoefte om bij een groep te horen. Tegelijkertijd kampen velen met het gevoel dat ze nergens bij horen en dat ze niet goed genoeg zijn. Voor al die mensen bestaat nu de website www.wijhorenernietbij.nl, bedacht en beheerd door de Nijmeegse hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk.

Volgens Vonk is er sprake van een paradox: bijna iedereen denkt dat de meeste andere mensen wel overal bij horen, populair en nooit onzeker over zichzelf zijn. Omdat uit onderzoek is gebleken dat heel veel mensen dat denken, hoort dus eigenlijk iedereen bij die club van eenlingen. Vonk hoopt dat bezoekers aan haar site elkaar laten zien dat eigenlijk niemand buiten de boot valt, omdat iedereen in hetzelfde schuitje van de onzekerheid zit.

Gespreksgroep

De website is sinds het weekeinde in de lucht en heeft al een kleine twaalfduizend bezoekers getrokken. Die kunnen zelf een gespreksgroep oprichten. Ruim zevenhonderd mensen hebben dat al gedaan. Er zijn groepen over uiteenlopende onderwerpen als 'ik ben laagopgeleid' tot aan 'ik sta eenzaam aan de top'. Bezoekers kunnen ook een testje doen om te zien hoezeer zij zelf hechten aan waardering en acceptatie van anderen.

Gemeenschappen

Vonk denkt dat de internetgemeenschap zal voldoen aan de behoefte aan sociaal contact. "De samenleving is individualistischer geworden. Gemeenschappen als kerk, buurt, familie of politieke partij zijn minder hecht. Dat heeft grote voordelen, maar is ook een aanslag op de gemeenschapszin. Daar worden mensen niet gelukkig van", aldus de hoogleraar. "Bovendien kunnen bezoekers op www.wijhorenernietbij.nl zelf ervaren, dat de gsm van anderen ook niet de hele dag rinkelt voor spannende afspraken."