AMSTERDAM - Alle huishoudens van Amsterdam moeten binnen zeven tot tien jaar over supersnel internet beschikken. Een abonnement moet 50 euro per maand gaan kosten. Dit advies presenteerde de Commissie Andriessen donderdag aan verantwoordelijk wethouder M. van der Horst.

Met de aansluiting van alle 400.000 woningen moet Amsterdam in de pas lopen met andere wereldsteden, meent de Commissie. Een belangrijke reden is ook dat een groot deel van de (allochtone) Amsterdamse bevolking via de kabel geen televisieprogramma's kan ontvangen uit het thuisland. Met een snelle internetverbinding kunnen zij op hun computer deze programma's bekijken.

De Commissie meent dat de aanleg van het glasvezelnetwerk eenvoudig is te realiseren. "De ruggegraat ligt er al", aldus voorzitter en oud-minister K. Andriessen. "Dat is het riool. Dat is een enorme hoeveelheid pijpen waar het netwerk doorheen kan lopen." Wat hem betreft, wordt er over anderhalf jaar met de graafwerkzaamheden begonnen. De wijken Zeeburg en IJburg komen als eersten in aanmerking.

280 miljoen euro

De kosten van de aanleg bedragen ongeveer 280 miljoen euro, zevenhonderd euro per woning. De Commissie adviseert de gemeente Amsterdam in het begin 30 procent van de kosten voor haar rekening te nemen. Voor de rest van het geld moet de gemeente financierders vinden. Als dit niet lukt, kan het hele plan op de helling komen te staan.

Wethouder Van der Horst schaart zich achter het plan. Hij moet het nog wel met het college bespreken en door de gemeenteraad loodsen. Van der Horst kon niet garanderen dat de aanleg van het netwerk ook een succes wordt. "Een stad is echter nog nooit slechter geworden van een goede infrastructuur."

Er zijn al eerder plannen gepresenteerd om alle Amsterdammers aan gemakkelijke toegang tot internet te helpen. Twee jaar geleden beloofde de gemeente zich in te spannen dat eind 2003 driekwart van alle inwoners over internet beschikt. Nu al heeft 70 procent van de huishoudens in Amsterdam een internetaansluiting.