AMSTERDAM - Een groot netwerk van gekaapte computers in Azië is verantwoordelijk voor een toename van de wereldwijde hoeveelheid spam met zo'n dertig procent in de afgelopen week. Dat concludeert de Australische beveiligingsfirma Marshall.

Volgens de onderzoekers zijn zeker acht van de tien berichten ongewenste reclamemailtjes. De toename lijkt het gevolg van een groot zogenoemd botnet, dat onlangs actief is geworden. Het netwerk zou voornamelijk bestaan uit computers in China en Zuid-Korea.

Dergelijke botnets van computers die, zonder dat de eigenaar dat weet, worden misbruikt voor het verzenden van spam, zijn verantwoordelijk voor het overgrote deel van de ongewenste e-mail. Meestal zijn de getroffen computers onvoldoende beveiligde systemen, die door cybercriminelen worden besmet met virussen of Trojaanse paarden. Zo krijgen de spammers de controle over de pc's.

De onderzoekers denken dat in 2007 negentig procent van alle e-mail spam zal zijn. Ten opzichte van oktober is het spamvolume 280 procent gestegen, aldus Marshall.