AMSTERDAM - Burgers die bij de Statenverkiezingen op 7 maart niet kunnen kiezen tussen twee kandidaten, kunnen via internet contact leggen met andere twijfelaars. De website stemdeler.nl koppelt kiezers met dezelfde voorkeuren, en helpt ze hun stemmen te verdelen.

Bezoekers van de website kunnen hun eerste en tweede voorkeur opgeven. De site zoekt vervolgens een andere twijfelaar op met dezelfde voorkeuren, en stuurt beide een e-mail met een steminstructie. Die zorgt ervoor dat de stemmen eerlijk tussen de twee kandidaten gedeeld worden.

Anoniem

Volgens initiatiefnemer Emile Koolstra is de site geboren uit zijn eigen twijfel. "Bij de verkiezingen in november 2006 wilde ik meer dan één kandidaat mijn stem geven, maar geen enkele de volle honderd procent. Uiteindelijk heeft één kandidaat mijn stem gekregen, maar ik had liever twee kandidaten vijftig procent gesteund."

Gebruikers van de site blijven anoniem. Ook de 'koppeltjes' kennen elkaars identiteit niet.

Stemadvies

Stemdeler.nl geeft geen stemadvies. Daarvoor kunnen twijfelaars terecht op bestaande online kieshulpjes, zoals de Stemwijzer of het Kieskompas.

Presidentsverkiezingen

Het idee achter Stemdeler.nl is niet uniek. Bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2000 spraken aanhangers van de linkse kandidaat Ralph Nader via internet af om een strategische stem uit te brengen op de Democratische kandidaat Al Gore in staten waar de strijd met de Republikein George W. Bush nog spannend was. In ruil daarvoor stemden linkse kiezers in staten met een ruime Republikeinse of Democratische meerderheid dan op Nader. Het verschijnsel staat daar bekend als vote pairing.