AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft voormalig advocaat Jeroen de K. donderdag veroordeeld tot een celstraf van 118 dagen voor opruiing en het bedreigen van premier Balkenende. Dat staat gelijk aan de tijd die de man in de cel heeft gezeten. Daarnaast kreeg De K. een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden opgelegd.

Justitie had een celstraf geëist van een jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De 41-jarige man uit Amsterdam had in oktober vorig jaar op zijn website www.verkiezingen.nl geschreven dat de liquidatie van de minister-president dreigt.

"Hoewel eigenrichting afgekeurd moet worden, is de standrechtelijke executie van Jan Peter Balkenende misschien wel de verstandigste beslissing", had hij op zijn site gezet. "Hoe anders kan voorkomen worden dat Balkenende na de verkiezingen van 22 november 2006 zich voldoende gesteund voelt om de volgende 650.000 Irakezen te endlösen."

De rechtbank nam het de ex-advocaat bijzonder kwalijk dat hij de bedreiging uitte vlak voor de parlementsverkiezingen, in een periode dat veel bewindslieden werden bedreigd en bewaking nodig hadden.

Oorlogsmisdadiger

"Hij moest zich ervan bewust zijn dat dergelijke feiten niet alleen grote angst en onrust teweegbrengen bij de slachtoffers ervan, maar ook de samenleving raken", aldus de rechtbank.

De K. verklaarde tegen de rechter dat hij zijn teksten ziet als "slechts een column waarin ik het publiek wijs op de gevaren van Balkenende." Volgens de man is de premier een "oorlogsmisdadiger" door de Nederlandse deelname aan de oorlog in Irak.

Bij de rechtbank zei hij zijn strijd tegen de oorlog en het geweld in Irak voort te zetten. De K. stapte in 2000 uit de advocatuur omdat hij het werk niet meer aankon en werd toen Irak-activist.