ALEXANDRIË - De Egyptenaar Abdel Karim Suleiman is donderdag door een rechtbank in Alexandrië tot vier jaar cel veroordeeld voor het op internet beledigen van de islam en president Hosni Mubarak.

Suleiman zou de eerste Egyptenaar zijn, die voor zijn artikelen op zijn weblog is veroordeeld.

Op zijn weblog noemde de 22-jarige Suleiman Mubarak een dictator. Ook had hij op zijn weblog de islamitische Al-Azhar universiteit, "de universiteit van het terrorisme" genoemd, die de vrijheid van gedachtegoed onderdrukt. Hij kreeg drie jaar cel voor het beledigen van de islam en één voor het aanzetten tot gezagsondermijning.

Meer arrestaties

Vorig jaar werden in Egypte meerdere bloggers voor hun teksten gearresteerd, de meesten vanwege hun banden met Egyptes democratische hervormingsbeweging. Nabil werd echter als enige veroordeeld, kennelijk vanwege de gevoeligheid rondom zijn teksten over religie.

Suleiman heeft niet ontkend dat hij artikelen over de islam en Mubarak heeft geschreven. Hij liet weten dat hij met zijn weblog zijn eigen standpunten kenbaar wilde maken.

Mensenrechtenorganisaties

Mensenrechtenorganisaties hebben zich negatief uitgelaten over de veroordeling en vrezen voor de mate waarin vrijheden in Egypte gerespecteerd worden.

Het internet is een belangrijk forum geworden voor critici van de Egyptische regering om hun mening te uiten in een tijd waarin de repressie toeneemt. In het land zijn de grootste kranten en belangrijkste televisiezenders in handen van de staat die al decennia wordt geregeerd door één partij.