AMSTERDAM - Het is dan geen buitenaardse intelligentie, maar SETI@home heeft na ruim zeven jaar zoeken dan toch iets gevonden: een deelnemer aan de wereldwijde speurtocht naar Marsmannetjes wist een gestolen laptop op te sporen dankzij het project.

SETI@home is een project van de Universiteit van Berkeley, waarbij de rekenkracht van miljoenen thuiscomputers wordt gebruikt om gegevens te analyseren die afkomstig zijn van een grote radiotelescoop. De onderzoekers hopen daarin signalen te vinden, die kunnen duiden op het bestaan van buitenaardse intelligentie.

Vrijwillige deelnemers aan het project downloaden een klein programmaatje, dat op de computer actief wordt als die niet voor andere dingen wordt gebruikt. De software maakt af en toe via internet contact met de computers van de universiteit om zijn resultaten terug te sturen of nieuwe gegevens te downloaden.

Huiszoeking

Volgens Associated Press had programmeur James Melin uit Minneapolis de software op zeven computers geïnstalleerd, waaronder de laptop van zijn vrouw.

De laptop werd op nieuwjaarsdag gestolen. Maar binnen een week zag Melin op de website van SETI@home hoe de schootcomputer drie maal contact maakte met de onderzoekers. Hij gaf het IP-adres door aan de politie, die huiszoeking deed op het adres van de betreffende aansluiting en de laptop terug vond.