TOKIO - Nintendo's Wii was in januari de bestverkochte spelcomputer in de Verenigde Staten. Bovendien stonden vier Wii-spellen in de top tien van bestverkochte computerspelletjes.

Dit bleek woensdagavond uit cijfers van marktonderzoeker NPD.

Hiermee is de in november vorig jaar geïntroduceerde Wii de Xbox 360 van Microsoft voorbijgestreefd. In januari werden volgens het onderzoeksbureau 436.000 Wii's verkocht. Van de Xbox gingen 294 duizend stuks over de toonbank. In december waren er 604 duizend Wii's en 1,1 miljoen Xbox 360 spelcomputers verkocht.

Playstation

De nieuwe cijfers lijken vooral slecht nieuws voor Sony: de nieuwe Playstation 3 wordt niet alleen voorbijgestreefd door de Wii en de Xbox, maar zelfs door zijn zeven jaar oude voorganger, de Playstation 2. Die was met 299 duizend exemplaren na de Wii nog altijd het populairst. Van de PS3 werden 244 duizend stuks verkocht.

De PS3 toont zich voor Sony een zorgenkind. De introductie van de nieuwe spelcomputer liep flinke vertraging op, onder andere omdat Sony de console wilde voorzien van een Blu-ray dvd-speler. Gebrek aan onderdelen leidde er bovendien toe dat Sony de computer niet ineens wereldwijd kon introduceren. Het systeem is in de Verenigde Staten en Azië al sinds november verkrijgbaar, maar komt in Europa pas in maart op de markt.

Ook de hoge prijs van de computer, rond de vijfhonderd dollar, kwam Sony op flinke kritiek te staan.