ARNHEM - Bij de politie in Arnhem hebben zich sinds maandag al drie mensen gemeld die het slachtoffer zijn geworden van vermoedelijke oplichting via hun mobiele telefoon. Het zou volgens een woordvoerder van de Arnhemse politie gaan om een nog niet eerder vertoonde oplichterij door een sms-bericht te versturen. Wie eenmaal met de oplichters in zee is gegaan kan dat niet meer zelfstandig beeindigen.

In de Arnhemse binnenstad sprak een nog onbekende man zaterdag passanten aan. Hij zei dat hij namens een overigens onbekend bedrijf collecteerde. Het bedrijf zou bossen willen aanplanten in Costa Rica om de uitstoot van CO2 tegen te gaan. Wie geld wilde schenken moest een sms-bericht versturen, waarna 80 eurocent van het beltegoed als gift zou worden afgeschreven. Deelnemers maakten bovendien kans op een reis naar Costa Rica ter waarde van tienduizend euro.

Automatische afschrijving

Gebleken is dat de bellers die het bericht hebben verzonden daarmee een soort automatische afschrijving van hun beltegoed hebben geactiveerd. Zij ontvangen telkens ongevraagde milieuberichten op hun telefoon, die 80 eurocent per keer kosten. Alleen de verzender van die berichten, die vermoedelijk tevens het geld ontvangt, kan een einde maken aan die actie.

Het is niet bekend hoeveel mensen op deze manier zijn opgelicht en in welke plaatsen de collectant actief is, aldus een politiewoordvoerder. De politie is een onderzoek begonnen naar het bedrijf. Woensdag is al gebleken dat het in elk geval geen vergunning had om een collecte in Arnhem te mogen houden. Ook heeft het bedrijf geen loterijvergunning, die wettelijk voorgeschreven is voor wedstrijden waarbij een grote prijs valt te winnen.