AMSTERDAM - Nederlandse soldaten in Uruzgan beledigen op hun weblogs de Afghaanse bevolking. Op de logs zijn Afghanen onder meer uitgemaakt voor konijnenkoppen en wordt geschreven dat ze stinken alsof de stront tot aan de muren staat, meldt het Radio 1-programma Radio Online. Het ministerie van Defensie erkent 'niet zo netjes' taalgebruik, maar benadrukt dat het om uitzonderingen gaat.

In het radioprogramma werden dinsdagavond enkele fragmenten van de weblogs ter discussie gesteld. Een soldaat die door Afghanen op de thee werd gevraagd in hun boerderij zegt dat die is opgebouwd uit stront. Ook zou schreef hij: "de thee, die gooi je weg want je weet het nooit met die Afghanen; voor je het weet heb je schurft aan je mond, je weet nooit waar ze hun kopjes mee schoonmaken."

'Niet zo netjes'

Kolonel Jan Blacquiere benadrukt in het programma dat een minderheid van de Nederlanders in Uruzgan een weblog bijhoudt. Het zou gaan om vijftig soldaten. "In algemene zin komen we sporadisch opmerkingen tegen die niet zo netjes zijn."

De kolonel erkent dat het taalgebruik wel eens 'te wensen overlaat'. "Maar de muren worden daarmee opgebouwd en theedrinken is een risico." Hij zegt dat Defensie een open beleid voert ten aanzien van het bijhouden van weblogs. Wel worden soldaten erop geattendeerd dat de blogs door iedereen gelezen kunnen worden.

Libanon

In november 2006 haalde België een soldaat terug uit Libanon, waar hij diende in de VN-vredesmacht Unifil. De man had zich op zijn weblog racistisch uitgelaten over de plaatselijke bevolking, en over Chinese, Poolse en Waalse medesoldaten. Ook schreef hij dat hij het liefst de kanonnen op Israël zou richten.