AMSTERDAM - Iedereen heeft wel eens van de zeven wereldwonderen gehoord. De lijst, die 2200 jaar geleden door de Grieken is opgezet, bevat legendarische architectonische hoogtepunten als de Kolossus van Rhodos, de Hangende Tuinen van Babylon en de Vuurtoren van Alexandrië.

Bekijk video

Maar op één na zijn al deze wonderen verleden tijd. Hoog tijd voor een nieuwe lijst, vindt het Zwitserse New Seven Wonders Campaign. In de grootste online enquête aller tijden wordt nu gezocht naar de zeven grootste architectonische prestaties van de mens.

Mening

Dagelijks stemmen 200.000 mensen via het internet of per sms op hun zeven favorieten. Naar verwachting zullen in totaal honderd miljoen stemmen worden uitgebracht. De verkiezing laat zien dat de mening van de hedendaagse internetters nogal verschilt van die van de oude Grieken.

Paaseiland

Grote favorieten voor de titel zijn het Colosseum in Rome, de Chinese Muur, de piramides van Giza, de Taj Mahal in India, de roze woestijnstad van Petra, de Inca-stad Machu Picchu en de standbeelden op Paaseiland. Maar ook Stonehenge, het Kremlin, de Eiffeltoren en het standbeeld van Jezus Christus in Rio de Janeiro staan op de short-list.

Iedereen die meedoet aan de enquête mag zeven wonderen opgeven legt Tia Viering, woordvoerster van New Seven Wonders tegenover Reuters uit. "Op deze manier voorkom je dat mensen op lokale favorieten gaan stemmen, en creëer je diversiteit in de uitslag."

Mondiaal

Het aantal deelnemers aan de poll stijgt met de dag. "Europa blijft nog een beetje achter maar in Amerika, China en India is er veel belangstelling voor deze verkiezing", aldus Viering. "Dit is de eerste echte mondiaal verkiezing. Cultuur is ook het enige wat je echt wereldwijd kunt toetsen."

Profiel

Er is geen systeem dat mensen belet om meer dan één keer hun stem uit te brengen. Maar voor elke uitgebrachte stem moet je steeds weer een nieuw profiel aanmaken. Volgens John Zogby, eigenaar van het onderzoeksbureau Zogby International, zullen puristen de stemming niet representatief vinden.

"Het is geen wetenschappelijk onderzoek, maar op zijn minst zal deze verkiezing een redelijk idee geven van wat mensen als de zeven wonderen beschouwen", denkt Zogby. "Dit is te interessant om zomaar te negeren."

Blij

Niet iedereen is blij met de online verkiezing. Zo heeft Egypte geïrriteerd gereageerd op het feit dat ook de piramides van Giza verkiesbaar zijn. Het Noord-Afrikaanse land is van mening dat het enige overgebleven klassieke wereldwonder vanzelfsprekend in de lijst met wereldwonderen hoort te staan.