AMSTERDAM - Mediagigant Viacom heeft een licentieafspraak gesloten met Joost, de nieuwe online televisiedienst van Skype-oprichters Niklas Zennström en Janus Friis. Dat betekent dat via het tv-kanaal programma's te zien zullen zijn van MTV, Comedy Central en Spike. Dat meldt Reuters dinsdag.

Comedy Central is bekend van onder meer South Park en de Daily Show. Spike zendt series uit als CSI en Star Trek, en 'mannen-tv' zoals sport- en autoprogramma's. Welke programma's precies zullen worden aangeboden op Joost, is nog niet bekend. Het gaat om honderden uren aan televisie, waaronder ook films van Paramount.

Joost moet later dit jaar van start gaan. De Scandinavische initatiefnemers van het project maakten eerder de succesvolle internetbeldienst Skype en het muziekuitwisselprogramma Kazaa.

Youtube

Gesprekken die Viacom eerder met Google hield voor een vergelijkbare afspraak met videodienst Youtube, liepen op niets uit. Enkele weken geleden lagen Viacom en Google met elkaar in de clinch over meer dan 100.000 videoclips die zonder toestemming op Youtube stonden. Viacom eiste toen dat Youtube alle video's verwijdert waarvan auteursrechten werden geschonden.