AMSTERDAM - Betere bestrijding van softwarepiraterij moet de afzet van Microsofts nieuwe Windowsversie Vista stimuleren. Volgens topman Steve Ballmer is de verspreiding van illegale software in Rusland, Brazilië en enkele Aziatische landen een voorname oorzaak van de tot nu toe tegenvallende verkopen.

De langverwachte nieuwe Windowsversie heeft in de eerste weken van haar bestaan nog geen grote opmars gemaakt. Vista's voorganger XP werd in zijn introductieperiode veel beter verkocht. Volgens Ballmer waren de voorspelde verkoopcijfers "te optimistisch".

Een van de oorzaken van de tegenvallende verkoopcijfers is volgens Ballmer de massale piraterij in landen als China, Rusland, India en Brazilië. De Microsoft-topman kondigde daarom aan dat het bedrijf de piraten verder de duimschroeven aan wil draaien.

Microsoft gaat nog meer controles in Vista inbouwen die moeten garanderen dat alleen legale versies gebruikt kunnen worden. Ballmer hoopt dat effectieve piraterijbestrijding de inkomsten van Microsoft uit ontwikkelingslanden zal vergroten.