AMSTERDAM - Een ontslagen werknemer van het it-bedrijf IBM klaagt zijn voormalige werkgever aan omdat deze hem onterecht ontslagen zou hebben. De man werd door het Amerikaanse bedrijf de deur gewezen omdat hij tijdens werktijd inlogde op een sekschatrooom.

De 58-jarige James Pacenza uit New York beweert dat hij verslaafd is aan internet en dat hij sympathie en behandeling verdient in plaats van ontslag. De man eist vijf miljoen dollar van zijn voormalige werkgever. Dit meldt The Times.

Trauma

Pacenza beroept zich op de 'American with Disabilities Act', een wet ter bescherming van gehandicapte mensen. De New Yorker zegt de chatroom te bezoeken als behandeling tegen zijn post traumatische stress stoornis (PTSS), die hij ontwikkelde nadat hij zijn beste vriend in Vietnam zag sneuvelen.

Verslaafd

Door de PTSS werd hij, naar eigen zeggen, verslaafd aan seks, en door de opkomst van internet werd hij ook daaraan verslaafd. De advocaat van Pacenza beweert dat zijn cliënt geen pornografische websites op zijn werk had bezocht of de regels van IBM had overtreden.

De computergigant vroeg de rechter de zaak niet ontvankelijk te verklaren. In een verklaring laat het bedrijf weten dat het beleid van de multinational ten opzichte van seksuele websites duidelijk is. Daarnaast zou Pacenza al eerder gewaarschuwd zijn voor zijn gedrag.

Afwijking

"De heer Pacenza is ontslagen omdat hij een chatroom bezocht voor een seksuele ervaring tijdens werktijd terwijl hij al was gewaarschuwd", aldus een woordvoerder. Het bedrijf maakte in de rechtszaal tevens duidelijk dat seksuele afwijkingen niet vallen onder de Disabilities Act.