AMSTERDAM - Youtube wil technologie introduceren die het mogelijk maakt om illegaal gekopieerd videomateriaal op zijn site op te sporen. De entertainmentindustrie is evenwel niet blij: de videosite wil de software alleen beschikbaar stellen aan bedrijven die een overeenkomst met Youtube sluiten.

Tegenover persbureau Reuters vergelijkt een anonieme woordvoerder van een mediabedrijf het optreden van Youtube met afpersingsmethoden van de maffia.

Volgens Youtube is het identificeren van auteursrechtelijk beschermd materiaal echter geen volledig geautomatiseerd proces, en vereist het daarom de medewerking van de mediabedrijven.

Viacom

Youtube ligt al maanden overhoop met tal van mediabedrijven, omdat gebruikers van de populaire videosite op grote schaal beeldmateriaal posten waar zij de rechten niet van bezitten. Eerder deze maand verwijderde Youtube op aandringen van Viacom - moederbedrijf van onder meer MTV en Comedy Central - zo'n honderdduizend filmpjes.

Viacom en Youtube slaagden er niet in om tot overeenstemming te komen over de distributie van het materiaal. Google-dochter Youtube maakte inmiddels wel afspraken met verschillende grote filmstudio's en tv-zenders, waaronder CBS, Sony BMG en Universal.

Viacom gaat daarentegen de concurrentie met Youtube aan, door gebruikers zelf de gelegenheid te geven filmmateriaal van verschillende dochterbedrijven op onder meer weblogs te posten.

Myspace

Netwerksite Myspace, een van de voornaamste concurrenten van Youtube, introduceerde eerder deze maand ook technologie om filmpiraterij te bestrijden. Eerder deed het dat al voor geposte muziek. Die techniek is wel gratis beschikbaar.