AMSTERDAM - Google is niet van plan zijn merknaam Gmail in Europa zonder slag of stoot op te geven. Slechts twee weken nadat het Amerikaanse bedrijf de naam in Duitsland verloor gaat Google nu in Polen de rechtszaal in om het gebruikersrecht van Gmail te eisen.

Deze keer moet een groep Poolse dichters, genaamd Grupa Mlodych Artystow i Literatow, zich gaan verantwoorden. De dichters maken gebruik van het webadres gmail.pl.

Geld

Google beweert dat de Polen de domeinnaam niet mogen gebruiken omdat deze te veel zou lijken op gmail.com. Eén van de dichters verklaarde tegenover het AFP dat Google een klacht heeft ingediend bij het Poolse IT en Telecommunicatie Tribunaal, om zo de domeinnaam in handen te kunnen krijgen.

De mailservice van de zoekmachine is een internationaal succes. Google probeert daarom zoveel mogelijk nationale extensies in handen te krijgen, zoals gmail.pl. Bedrijven doen dit niet alleen in de rechtszaal maar zijn soms ook bereid grof geld voor een domeinnaam neer te leggen.

Trots

De Poolse dichters beweren echter dat zij gmail.pl niet gekocht hebben om snel rijk te worden. "Wij weigeren de naam op te geven vanwege trots", aldus Izabela Krawczyk. "Wij hebben dit adres op een legale manier en met ons eigen geld gekocht. Wij weigeren beroofd te worden van iets dat wij beschouwen als ons eigendom."

Volgens Krawczyk heeft Google geen financiële regeling voorgesteld. "De advocaat van het bedrijf heeft mij verteld dat zij niet de intentie hebben om te betalen voor dit domein."

Het bedrijf verloor al eerder het recht om gebruik te maken van de naam in Duitsland en Engeland. In beide landen moesten de Amerikanen de naam veranderen in Google Mail.