AMSTERDAM - Beveiligingsexpert Joel Snyder en beveiligingsbedrijf Acunetix zijn in een ware prestigestrijd beland. Snyder daagde woensdag zijn collega-experts uit tot een weddenschap. Acunetix ging een dag later de strijd aan.

Dinsdag publiceerde het beveiligingsbedrijf een rapport waarin het beweert dat 70 procent van alle websites kwetsbaar was voor aanvallen van hackers. "Pure onzin en sensatie", liet Snyder daarop in een reactie weten.

Ridicuul

Het onderzoek van Acunetix bestond uit een scan van 3.200 websites van zowel commerciële als niet-commerciële organisaties. Bij 70 procent was er sprake van een gemiddeld tot hoog beveiligingsrisico. Analisten spraken van een "extreem hoge kans" dat hackers op deze sites zwakheden vinden en misbruiken om informatie te stelen.

Snyder bestempelde die uitspraak als ridicuul. "De overgrote meerderheid van die websites bevat inhoud die niemand zou willen stelen." De expert die werkzaam is voor beveiligingsbedrijf Network World Labs Alliance Security daagde Acunetix vervolgens uit hem de lijst van 3.200 websites te geven die gescand waren voor het onderzoek.

Steek

"Ik kies vervolgens tien websites uit en dan mogen zij proberen er zeven te hacken", aldus Snyder. Acunetix liet dit niet over zijn kant gaan en maakte in een persbericht bekend dat het de weddenschap aangaat. Het communiqué van het beveiligingsbedrijf werd afgesloten met een laatste steek naar Snyder. Zijn website zou namelijk ook zwakheden vertonen.