AMSTERDAM - Klanten van internet- en telefonieaanbieder KPN Telecom kunnen niet langer een eigen mailserver draaien. Een woordvoerster van KPN verklaarde tegen over NU.nl dat het bedrijf de mailservers dichtgooit om spam te bestrijden.

Doordat de internetaanbieder de zogeheten poort 25 heeft dichtgegooid gaat al het e-mailverkeer via de servers van KPN zelf. "Op deze manier kunnen we de inkomende en uitgaande mail filteren op spam", aldus woordvoerster Eke Wolters.

Providers

"Als wij veel spamberichten door laten, dan komen anderen providers ook weer bij ons klagen", aldus Wolters. KPN probeert gebruikers die mailservers draaien al jaren zover te krijgen hun configuratie dusdanig aan te passen dat spam er niet meer doorheen komt.

"Een harde kern van gebruikers weigert dit te doen. Daarom zijn wij sinds het einde van vorig jaar bezig poort 25 in fases volledig af te sluiten. Wij hopen de poort voor het einde van de maand volledig dicht te hebben", legt de woordvoerster uit.

Spam

De aanpassing wordt gedaan in de strijd tegen spam. "De meeste mensen die spam versturen hebben hier geen weet van. Wij vragen aan deze groep nogmaals hun instellingen en configuraties te checken op onze website."

De overgrote meerderheid van internetters met een aansluiting bij KPN zal van de omschakeling niks merken. "De gewone klanten hebben hier geen last van. Die versturen hun mail sowieso al via onze eigen servers", aldus Wolters.