AMSTERDAM - De muziekindustrie heeft bekend gemaakt hoeveel het gebruik van muziek in podcasts moet gaan kosten. Particuliere podcasters moeten vijftig euro per podcast per maand gaan betalen als zij een nummer gebruiken waarop royalties moeten worden afgedragen.

Als podcasts meer dan tienduizend downloads per maand hebben komt daar nog eens 25 euro bovenop. Reguliere zenders moeten een bedrag van 135 euro per maand betalen voor muziek in podcasts die minder dan tienduizend keer worden gedownload. Dit verklaarde NVPI-directeur Paul Solleveld in Radio Online van de TROS.

Onbetaalbaar

De branchevereniging stelt overigens als voorwaarde dat een podcast maar voor maximaal 80 procent uit muziek mag bestaan. Door de nieuwe tarieven wordt het vrijwel onbetaalbaar om grote archieven aan te leggen. Volgens het weblog Bright kan bijvoorbeeld Radio 538 door de nieuwe regelgeving in de problemen komen.

De podcasts van de populaire radiozender worden, naar eigen zeggen, 200.000 keer per maand gedownload. De meeste zenders hebben nog niet gereageerd op de nieuwe tarieven van de NVPI.