AMSTERDAM - Bijna tweederde van alle topmannen in de Europese muziekindustrie is van mening dat meer mensen muziek zouden downloaden als er geen kopieerbeveiliging op de bestanden zou zitten.

Volgens een onderzoek van Jupiter Research vind het merendeel van de topmannen dat Digital Rights Management (DRM) systemen "niet geschikt voor gebruik" zijn en dat de systemen de klantvriendelijkheid niet ten goede komen. Dit meldt de BBC. Toch denken maar weinig van de respondenten dat DRM in de nabije toekomst gaat verdwijnen.

Webwinkels

Aan het onderzoek deden topmannen van zowel grote als kleine platenmaatschappijen, antipiraterijstichtingen, webwinkels en providers mee. Uit de resultaten blijkt dat 54 procent van de ondervraagden vindt dat DRM te ver gaat in het begrenzen van digitale muziek.

In totaal was 62 procent van mening dat het afschaffen van DRM en het vrijgeven van muziek voor alle MP3-spelers de aanschaf van digitale muziekbestanden ten goede zal komen. Bij de platenmaatschappijen lag dat percentage op 48 procent terwijl 73 procent van de respondenten die geen platenmaatschappij vertegenwoordigen hier positief tegenover staan.

Overigens zouden maar weinig gebruikers last hebben van DRM. Volgens het onderzoek komt dit doordat Apple iTunes de markt domineert.