BREDA - De veroordeelde computerkraker S.B. uit Loon op Zand en justitie gaan allebei in hoger beroep tegen een vonnis van de rechtbank in Breda van twee weken geleden.

Bekijk video

De hoofdverdachte kreeg toen een celstraf van twee jaar plus een hoge boete opgelegd wegens grootschalige computervredebreuk. Het was voor het eerst dat in Nederland zo'n hoge straf voor computercriminaliteit werd opgelegd.

Virus

Volgens de rechter staat vast dat de jongeman in 2005 een virus heeft geschreven en verspreid. Met het virus Toxbot bouwden hij en een medeverdachte een zogenoemd botnetwerk van tienduizenden geïnfecteerde computers waarmee ze probeerden een Amerikaans bedrijf af te persen. Met een ander virus werden creditcardnummers en betaalgegevens gestolen. Rekeningen werden geplunderd om luxe apparatuur te bestellen.

De verdachten werden wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken van de verspreiding van spyware.

Een woordvoerder van het landelijk parket meldde dinsdag dat onder meer de strafmaat reden is voor het hoger beroep tegen de hoofdverdachte. Tegen hem was een celstraf van drie jaar geëist.

Er komt geen hoger beroep tegen de 28-jarige verdachte F.C. uit Rijswijk. Hij en justitie leggen zich neer bij de celstraf van anderhalf jaar en de boete van 4000 euro die de rechtbank hem oplegde.