BERLIJN - De Duitse regering wil volgend jaar al een verbod op de verkoop van zeer gewelddadige computerspelletjes aan kinderen en tieners. Dat maakte minister van Gezinszaken Ursula von der Leyen dinsdag bekend, melden de Duitse media.

Het verbod geldt ook voor games waarin het geweld niet wordt verheerlijkt. Deze spelletjes mogen niet meer in de gewone handel worden verkocht en er mag ook geen reclame meer voor worden gemaakt. Wie deze games toch aan klanten jonger dan achttien verkoopt, kan rekenen op een boete tot 50 duizend euro.

Bloed

Duitsland kent al relatief strenge regelgeving op het gebied van geweld in computerspelletjes. In games voor de Duitse markt wordt rood bloed bijvoorbeeld vaak weergegeven in een andere kleur, om het minder realistisch te maken.

Emsdetten

In augustus wees de Duitse federale overheid een verbod op gewelddadige games nog van de hand. Enkele maanden later laaide de discussie echter weer op, nadat een oud-leerling van een school in het plaatsje Emsdetten enkele scholieren gijzelde en zichzelf van het leven beroofde. De achttienjarige jongen zou een fanatiek speler van Counterstrike zijn geweest.

Labiel

"Schietspelen als Counterstrike of Doom 3 zijn medeoorzaak voor geweldsdaden die het menselijk voorstellingsvermogen te boven gaan," verklaarde de Beierse minister van Gezinszaken Christa Stewens destijds. "Juist bij labiele jeugdige mannen laat het intensieve gebruik van gewelddadige games zijn sporen na".