UTRECHT - De tijd dat muziek op internet alleen te vinden was door te zoeken op titel of op artiestnaam is bijna voorbij. In de toekomst kunnen muziekliefhebbers de melodie zingen, spelen, neuriën of fluiten, waarna een speciale zoekmachine de juiste muziek erbij zoekt.

Dat heeft de Universiteit van Utrecht maandag bekendgemaakt.

De zoekmachine is ontwikkeld door informaticus Rainer Typke, die op 19 november op dit onderwerp promoveert. Binnen enkele minuten doorzoekt zijn applicatie 500.000 klassieke muziekstukken, een handeling die zonder computer ruim een jaar zou duren, aldus de universiteit.

Variaties

Typke heeft de zoekmachine zo ingesteld dat deze niet gevoelig is voor variaties en toonhoogte van degene die de muziek inzingt. Het maakt dus niet uit of de zoeker kan zingen. Zolang de melodie juist is, kan de zoekmachine de bijbehorende muziek terugvinden.

De universiteit verwacht dat de applicatie in de toekomst voor het grote publiek toegankelijk zal zijn. De zoekmachine kan dan uitgebreid worden met andere muziekgenres.

Midomi.com

Onlangs zag overigens de website midomi.com het licht. Daar kunnen gebruikers al naar muziek zoeken door een deel van de melodie te zingen in de microfoon van hun computer.