AMSTERDAM - De Amerikaanse netwerksite Myspace gaat mediabedrijven helpen om video's te weren die auteursrechterlijk beschermd zijn. Myspace stelt daartoe software beschikbaar om ongeautoriseerde filmpjes te blokkeren. Dat meldt Reuters maandag.

Myspace is een netwerksite vergelijkbaar met het Nederlandse Hyves, waar gebruikers filmpjes en muziek kunnen uploaden. Regelmatig worden er clips geüpload zonder toestemming van de auteur, zoals videoclips of delen van films en tv-series.

Vingerafdrukken

Mediabedrijven die willen voorkomen dat bepaalde filmpjes op Myspace terecht komen, kunnen nu gebruik maken van 'fingerprinting'-techniek. Deze software identificeert het geluid in een video en vergelijkt deze met de audiotracks uit een database.

Deze database bestaat uit 'fingerprints', oftewel digitale vingerafdrukken, die zijn opgestuurd door de makers. Als de vingerafdruk overeenkomt, mag de gebruiker het filmpje niet uploaden. Eerder maakte Myspace al gebruik van deze techniek om ongewenste muziekbestanden te blokkeren.

Youtube

Door een filter in te bouwen dat al bij het uploaden video's weert, loopt Myspace voor op concurrent Youtube van Google. Youtube is de afgelopen tijd veel onder vuur gekomen wegens het schenden van auteursrechten en heeft achteraf duizenden video's moeten verwijderen.

Myspace is onderdeel van News Corp., het bedrijf waar ook filmstudio 20th Century Fox onder valt.