AMSTERDAM - MSN geeft op zijn nieuwe portal een prominente plek aan MSN Reporters. Hier kunnen bezoekers zelf nieuws aandragen en erop stemmen. Ook de publieke omroep is een experiment met een Digg-variant gestart.

Voor zijn nieuwe portal - die maandagavond het licht zal zien - geeft MSN meer ruimte aan gebruikersparticipatie. Zonder er veel ophef over te maken draaide MSN Reporters al twee maanden in bèta. Volgens Matthijs Sienot van MSN met het nodige succes.

Op dit moment zou MSN Reporters zo'n 800.000 unieke bezoekers per maand trekken. Niet iedereen draagt overigens actief nieuws aan; het merendeel leest alleen. Het idee achter MSN Reporters is dat lezers zelf een nieuwsselectie kunnen maken, waarbij andere lezers vervolgens kunnen stemmen op een bericht. In de VS is Digg.com het bekende voorbeeld van een site die volgens dit principe werkt. In Nederland is dat Ekudos.nl.

Publieke omroep

Ook de publieke omroep lijkt werk te willen maken van een Digg-variant. Een publieke testsite laat een rudimentaire dienst zien waarbij bezoekers een artikel als 'goed' of 'slecht' kunnen kwalificeren. Bij MSN Reporters heet dit 'kicken' of 'dumpen'.