AMSTERDAM - De politie heeft deze week 21 mensen opgepakt in drie internetcafés in Amsterdam. Twaalf van hen zouden zich bezighouden met het versturen van spam.

De overige negen verbleven illegaal in Nederland. Zij zijn overgedragen aan de Vreemdelingenpolitie.

Erfenis

De arrestaties maken deel uit van een grootschalig onderzoek naar oplichting door West-Afrikaanse netwerken. Volgens de politie versturen zij grote hoeveelheden spam vanuit de internetcafés.

Ze benaderen de slachtoffers via e-mail en vertellen dat ze veel geld kunnen krijgen. Om voor een erfenis of loterij in aanmerking te komen, dienen de slachtoffers wel zelf eerst een bedrag over te maken.

419-fraude

De slachtoffers moeten vervolgens naar Nederland reizen om hun geld in ontvangst te nemen, maar krijgen uiteindelijk niets. Geld dat wordt verdiend met de zogenoemde 419-fraude, een verwijzing naar een Nigeriaans wetsartikel, wordt volgens de politie veelal gebruikt voor andere criminele activiteiten.

De slachtoffers die aangifte hebben gedaan, hebben bedragen betaald variërend van 8500 euro tot 2,5 miljoen euro.

Apollo

Sinds oktober zijn 59 verdachten aangehouden. Bij de actie van deze week zijn harde schijven en valse identiteitsbewijzen in beslag genomen. Het onderzoek draagt de naam Apollo en richt zich op valsheid in geschrifte, het vervalsen van reispassen en betaalpassen, oplichting en witwassen.