DEN HAAG - De stemmachines van Sdu zijn nog steeds niet geschikt om te gebruiken bij verkiezingen. Uit een test die de inlichtingendienst AIVD deze week heeft uitgevoerd, bleek dat bij deze New Vote-stemcomputers het stemgeheim nog steeds niet gegarandeerd is. Dat heeft minister Atzo Nicolaï (Bestuurlijke Vernieuwing) donderdag gezegd in de Tweede Kamer.

Voor de Kamerverkiezingen van november keurde Nicolaï de Sdu-machines al af omdat ze te veel straling afgaven, waardoor stemgedrag te achterhalen is. Ondanks aanpassingen bij de machines, wilde de minister ze niet inzetten bij de Provinciale Statenverkiezingen op 7 maart. Daarop dwong Sdu bij de rechter een nieuwe test af.

"De stemmachines voldoen ook nu in het geheel niet aan de criteria", zei Nicolaï donderdag. Machines mogen tot een afstand van hoogstens vijf meter straling lekken. Uit de nieuwe test bleken de aangepaste Sdu-machines nog straling af te geven tussen 10 en 50 meter.

'Onverklaarbaar'

Sdu-bestuurder Sam van Oostrom noemde de uitslag van de AIVD-test in een reactie onverklaarbaar. Sdu heeft de apparaten voorafgaand aan het AIVD-onderzoek eerst laten testen door een gespecialiseerd bedrijf, dat ook samenwerkt met de inlichtingendienst. Uit die technisch vergelijkbare test bleek juist dat de machines "ruim binnen de veronderstelde normen" bleven.

Sdu doet inmiddels zelf onderzoek naar de test van het bedrijf dat de stemcomputers heeft bekeken en zal de uitkomsten daarvan eventueel voorleggen aan onafhankelijke deskundigen, aldus Van Oostrom. Pas daarna zal Sdu zich beraden op mogelijke vervolgstappen. Het bedrijf had eerder gezegd een financiële genoegdoening van de staat te willen.

Rood potlood

Nicolaï had al laten weten dat de Sdu-stemmachines hoe dan ook niet worden ingezet op 7 maart. Een Kamermeerderheid steunt hem in dat besluit. De Sdu-apparaten zouden worden gebruikt in 35 gemeenten. Amsterdam had al besloten bij de Statenverkiezingen het rode potlood weer uit de kast te halen. De andere gemeenten doen dit ook of krijgen apparaten van marktleider Nedap.

Door problemen met stemmachines, niet alleen met die van Sdu, heeft de overheid rond de Kamerverkiezingen 8 miljoen euro aan extra kosten gemaakt. Voor de Statenverkiezingen gaat het om naar schatting 3 miljoen euro extra.