AMSTERDAM - Google heeft zijn webmaildienst Gmail voor iedereen opengesteld. Tot dusverre konden gebruikers buiten de Verenigde Staten slechts op uitnodiging een account bij de dienst nemen.

Bekijk video

In de eerste periode na de introductie waren de uitnodigingen zeer gewild. Bestaande Gmailgebruikers konden een beperkt aantal vrienden een account aanbieden. Internetgebruikers boden onder meer geld of diensten aan in ruil voor een uitnodiging.

De laatste jaren was de exclusiviteit er al af. Omdat bestaande gebruikers vrijwel ongelimiteerd uitnodigingen konden verdelen, was het nauwelijks meer een moeite om er een te verwerven.

Google-diensten

Google komt tot de stap omdat de Gmail-accounts inmiddels zijn uitgegroeid tot het aanmeldsysteem voor tal van andere Google-diensten, zoals gepersonaliseerde zoekpagina's, Google Calendar of Google Reader.

Kantoorpakket

Woensdag kwam daar nog Google Docs and Spreadsheets bij, een dienst met de basisfunctionaliteit van kantoorsoftwarepakketten als Microsoft Office of OpenOffice.org. De dienst, waarvan ook een Nederlandse versie is gelanceerd, maakt het mogelijk om via de website tekstbestanden of spreadsheets te maken of bewerken. Daarvoor hoeft geen software op de eigen computer geïnstalleerd te worden.

De dienst bestond op zich al langer. Voor de tekstverwerkingscomponent nam Google begin 2006 bijvoorbeeld de webdienst Writely over. Google heeft de verschillende kantoordiensten nu geïntegreerd.

Presentatiesoftware

Waarnemers verwachten dat Google in de nabije toekomst ook een presentatieprogramma aan de dienst zal toevoegen. Een weblogger ontdekte onlangs op een website van Google een bestand met programmacode die er op zou duiden dat Google werkt aan een Powerpoint-achtig programma onder de naam Presently.

Met de combinatie van kantoorsoftwarediensten hoopt Google de concurrentie met softwarefabrikanten zoals Microsoft aan te kunnen gaan.