SAN FRANCISCO - Apple-topman Steve Jobs heeft dinsdag de grote muziekmaatschappijen opgeroepen online muziek voortaan zonder kopieerbescherming aan te bieden. Zonder het zogenoemde Digital Rights Management (DRM) zouden liedjes van internet voortaan op elke muziekspeler afgespeeld kunnen worden.

De uitspraken van Jobs zijn opvallend, omdat het bedrijf achter de iPod de laatste tijd onder vuur ligt. De kritiek, onder meer van de Nederlandse Consumentenbond, richt zich op het feit dat liedjes die van de digitale Apple-muziekwinkel iTunes komen, niet op andere muziekspelers kunnen worden afgespeeld dan de iPod. Dat komt omdat de nummers beveiligd zijn met Apples DRM-technologie 'Fair Play'.

Europees protest

De Consumentenbond heeft in januari een klacht tegen Apple ingediend bij de mededingingsautoriteit NMa. Volgens de bond maakt het bedrijf misbruik van zijn dominante marktpositie door de koppeling tussen de winkel en de muziekspeler.

In veel andere Europese landen heeft Apple met soortgelijke protesten te maken. Zo dreigt de Noorse ombudsman naar de rechter te stappen als Apple iTunes niet open stelt voor concurrenten. Ook in Duitsland, Zweden en Finland maken consumentenorganisaties en overheidsinstanties zich druk over de koppelverkoop van iTunes en de iPod.

Het Franse parlement stemde al eerder in het een wetswijziging die de kopieerbeveiliging van Apple verbiedt, maar dat heeft nog niet tot concrete maatregelen geleid.

Innovatie

Steve Jobs gaf aan dat Apple zijn muzieklicenties, die het koopt van muziekmaatschappijen, zonder Fair Play niet kan beschermen. Hij denkt dat het afschaffen van DRM goed zou zijn voor de consument en de aanbieders van muziek. "De muziekindustrie kan profiteren van een mogelijke toevloed van nieuwe bedrijven, die in innovatieve nieuwe winkels en muziekdragers willen investeren."

Muziekmaatschappijen hebben niet enthousiast gereageerd op het voorstel van Jobs. Ze verwachten de kopieerbescherming voorlopig niet af te schaffen.

Toch neemt de kritiek op DRM toe. Op een handelsbeurs van de muziekindustrie in het Franse Cannes voorspelden topmensen van diverse entertainmentbedrijven dat het systeem snel in onbruik zal raken. de beveiliging is niet effectief, en werpt te grote drempels op voor gewone consumenten, menen zij.