SEATTLE - De Amerikaanse softwaregigant Microsoft heeft een schikking van 1,1 miljard dollar getroffen met een aantal klagers uit de staat Californië.

De klagers meenden dat Microsoft misbruik maakte van zijn monopoliepositie en dat ze daardoor te veel betaalden voor producten van het bedrijf. Ze krijgen nu waardebonnen voor de aankoop van computerapparatuur, zo maakte Microsoft vrijdag bekend. Een rechter moet de overeenkomst nog goedkeuren.

De multinational is gevestigd in de staat Washington en maakte de schikking daar bekend. Het bedrijf is tot de regeling gebracht door consumenten die zich over de werkzijze van Microsoft beklaagden en gezamenlijk actie ondernamen tegen de computergigant.

Advocatenkantoor Townsend and Townsend and Crew LLP was de belangrijkste vertegenwoordiger van deze consumenten. De klachten hadden betrekking op software die tussen half februari 1995 en half december 2001 werd verkocht.

De schikking komt twee maanden nadat een Amerikaanse rechtbank zijn goedkeuring had gegeven aan een schikking die Microsoft eind 2001 overeenkwam met de Amerikaanse regering. Daarmee kwam een einde aan een al jaren durende rechtszaak tegen het bedrijf. De onderneming zou de concurrentie dwarszitten door gebruik te maken van de enorme machtspositie die die het had opgebouwd. Twee Amerikaanse staten zijn tegen de uitspraak in beroep gegaan.